Avlopp!

FÖREBYGGA OCH ÅTGÄRDA STOPP I VASKEN

Förebygg stopp i vasken genom att inte spola ner livsmedel och annat som kan stelna i rören – till exempel fett och råa ägg.

Råd från NSR:s sorteringsguide

“Mindre mängder matfett kan torkas upp med hushållspapper och slängas i matavfallet.  Har du större mängder – häll i en behållare och lägg i restavfallet. Fett får inte hällas ut i avloppet eftersom det kan orsaka stopp om det stelnar.

Råa ägg får inte spolas ner i vasken.  De kan orsaka stopp i rören om de kommer i kontakt med värme. Tänk på att råa ägg som läggs i matavfallet bör slängas med något som suger upp vätskan.”

Om du ändå har fått stopp i vasken kan du prova detta recept på hemgjord propplösare – helt naturligt och ofarligt:

Du behöver bikarbonat eller bakpulver, salt, ättika och varmt vatten

* Blanda bikarbonat eller bakpulver med salt och häll i avloppet.

* Häll på ättika – nu börjar det bubbla och fräsa.

* Låt verka en stund.

* Häll på kokande vatten och det kommer att bubbla ytterligare.

Nu ska avloppet vara rensat. Annars gör du om proceduren.

Vi har under längre tid haft ett antal stopp i våra avlopp. Styrelsen beslutade av spolning av samtliga avlopp år 2017 till en kostnad av ca 100000, detta för att undvika ständiga återkommande stopp i enskilda eller gemensamma avlopp. Tyvärr får vi återigen översvämningar som måste åtgärdas, senast i Lokalen. Detta pga av att någon/ några spolat ner sk sminkpadds i toaletten. I toaletten slängs toapapper – inget annat, det är ganska enkelt för att slippa komplicerade och dyra efterföljder. Var gång vi betalar för en utryckning av HSB eller spolarna, får vi avstå något annat som föreningens medlemmar önskar, tack för att ni slänger rätt!